hsbc

HSBC-pankki kieltää asiakkailtaan Microstrategy-sijoittamisen


Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptohuone voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Maailman kymmenen suurimman pankin joukkoon kuuluva HSBC ei salli asiakkaidensa jatkossa ostaa Microstrategy-ohjelmistotalon osakkeita. Syynä kiellolle ovat Microstrategyn jättimäiset Bitcoin-sijoitukset, jotka taistelevat HSBC:n päivitettyjä käytäntöjä vastaan.

Brittiläinen HSBC on yksi näkyvimmistä kryptovaluuttoja vastustavista suurista pankeista. Kuluneen vuoden aikana tämä maailmanlaajuisesti toimiva rahoituslaitos on estänyt asiakkailtaan myös siirrot kryptovaluuttapörsseihin ja pörsseistä takaisin pankkitileille.

Microstrategy on yksi näkyvimmistä instituutionaalisista Bitcoin-sijoittajista

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen hurjaa kurssinousua seuranneille Microstrategy on takuulla tuttu nimi. Kyseessä on yhdysvaltalainen Nasdaqiin listattu jättimäinen ohjelmistotalo, joka tuottaa vuosittain muhkeasti voittoa. Yhtiö on hajauttanut varojaan lukuisiin erilaisiin kohteisiin.

Yhtiön ensimmäinen Bitcoin-sijoitus oli arvoltaan noin 250 miljoonaa dollaria. Tämän jälkeen sijoituksia on tehty lukuisia, ja kirjoitushetkellä yhtiön omistuksessa on yli 90,000 Bitcoinia. Tämän hetken BTC-kurssilla tämä tarkoittaa dollareissa yli viittä miljardia.

Suurista Bitcoin-sijoituksistaan huolimatta Microstrategy on tavallinen pörssiyhtiö, jonka osakkeita voi ostaa käytännössä kuka tahansa. Nyt Brittiläispankki HSBC on kieltänyt asiakkailtaan yhtiön osakkeiden ostamisen vedoten uusiin käytäntöihinsä.

HSBC on vastustanut kryptovaluuttoja viime vuosina varsin näyttävästi. Asiakkailta on estetty rahan siirtäminen kryptovaluuttapörsseihin, tai rahan kotiuttaminen pörssistä takaisin pankkitilille. Mikäli asiakkaan pankkitilillä näkyy minkäänlaista kryptovaluuttoihin liittyvää toimintaa, päättää HSBC asiakkuuden.

trading screen

Pankin tuoreimpien käytäntömuutosten myötä HSBC kieltää myös sellaisiin yhtiöihin tai rahastoihin sijoittamisen, jotka liittyvät läheisesti Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin. Microstrategyn jättimäiset Bitcoin-investoinnit katsotaan tällaiseksi, minkä vuoksi HSBC-asiakkaiden ei jatkossa ole mahdollista sijoittaa yhtiön osakkeisiin.

Toistaiseksi kieltolistalle on joutunut ainoastaan Microstrategy. Tulevaisuudessa vastaavanlaisia estoja saattaa ilmaantua myös muiden Bitcoinia omistavien yhtiöiden kohdalle. Tällainen yhtiö voisi olla esimerkiksi sähköautovalmistaja Tesla.

Pankit ja valtiot pelkäävät kryptovaluuttoja

Pankkien, rahoituslaitosten ja valtioiden suhtautuminen kryptovaluuttoihin on hyvin selvä – ei jatkoon. Tämä on huomattavissa myös Suomessa, missä kotimaisten pankkien haastateltavat antavat lausuntoja kryptovaluuttojen arvaamattomuudesta.

Pankit perustelevat nihkeää suhtautumistaan sillä, että kryptovaluutat liittyvät rahanpesuun ja rikolliseen toimintaan. Näillä väitteillä ei kuitenkaan lähes poikkeuksetta ole minkäänlaista faktapohjaa, eivätkä lausuntoja välttämättä usko edes niiden antajat.

Pankit ja valtiot eivät pidä Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista siitä syystä, että nämä valuutat eivät ole edellä mainittujen tahojen hallittavissa. Bitcoin on täysin riippumaton rahoituslaitoksista, eikä sen toimintaan voi vaikuttaa käytännössä kukaan. Koko valuutan olemassaolo perustuu hajauttamiseen, minkä ansiosta Bitcoin ei ole minkään yksittäisen tahon hallittavissa.

Yhtälö on hyvin yksinkertainen: mihin pankkeja tarvitaan, jos valuutta ei ole pankin hallittavissa? Pankit ovat jättimäinen bisnes, joiden ansiomalli perustuu pankkitilien ylläpitämiseen, rahan lainaamiseen, maksukorttien tarjoamiseen ja ”asiakkaan rahoista huolehtimiseen”. Kryptovaluuttojen käyttäminen tapahtuu pankkien ulkopuolella, joten pankilta jää oma osuutensa kansalaisten rahoista saamatta. Kenenkään siis tarvitsee tuskin hämmästellä, minkä vuoksi pankit eivät ole innoissaan kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat ovat aiheuttaneet pelkoa etenkin korruptoituneiden köyhien valtioiden pankeissa ja päättäjissä. Näissä maissa inflaatiolukemat ovat hurjia ja järjestelmät läpimätiä. Kryptovaluutoista asukkaat ovat löytäneet keinon säilöä varallisuutta niin, ettei kaksinumeroisissa luvuissa mitattava inflaatio syö säästöjen arvoa muutamassa vuodessa. Tästä valtioiden johtajat eivät tietenkään innostu.

Kryptovaluuttojen suosion kasvu tuo mukanaan vastaavia uutisia

Kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet viimeisten kuuden kuukauden aikana hurjassa nousussa. Samalla kryptovaluuttojen käyttämisestä on tullut mahdollista yhä useammassa paikassa. Tätä nykyä tunnetuimmilla kryptovaluutoilla voi maksaa ostoksensa lukuisissa eri nettikaupoissa.

Monet kansainväliset peli- ja vedonlyöntisivustot ovat ottaneen kryptovaluutat osaksi tarjontaansa ensimmäisten joukossa; etenkin moni kasino ilman rekisteröitymistä tarjoaa mahdollisuuden tallettaa kryptovaluuttoja, mikäli asiakas ei halua pelata henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan.

Kryptovaluuttojen suosiolle on viimeisten kuukausien aikana ollut suuren kurssinousun lisäksi myös lukuisia muita syitä. Bitcoin ja muut tunnetuimmat valuutat ovat yhä helpommin ihmisten saatavilla, kun PayPalin ja Mastercardin kaltaiset jättiläiset ovat ilmoittaneet tarjoavansa asiakkailleen mahdollisuuden muuttaa fiat-valuuttoja kryptovaluutoiksi.

payment

Suosion kasvu luonnollisesti aiheuttaa myös negatiivisia reaktioita. Yhä useammat pankit ovat antaneet oman negatiivisen kantansa kryptovaluuttoihin. Myös kokonaiset valtiot, kuten Intia, ovat ilmoittaneet kieltävänsä kansalaisiltaan kryptovaluuttojen käyttämisen kokonaan. Intiankin tapauksessa kyse tosin oli siitä, että valtio halusi saada kryptovaluutan omaan kontrolliinsa – tästä syystä Bitcoin ja muut yleiset valuutat kielletään, ja tilalle luodaan valtion hallinnoima oma kryptovaluutta.

Tilanne on hyvin kaksijakoinen: samalla kun monet kansainvälisesti tunnetut rahoituslaitokset ja asiantuntijat mollaavat kryptovaluuttoja, saavat yhä useammat kryptovaluuttavälittäjät finanssiviranomaisten virallisen siunauksen. Yhdysvaltalainen kryptovaluuttapörssi Coinbase on myös aivan lähiaikoina listautumassa pörssiin, mikä kertoo omalta osaltaan tilanteen kahtiajakoisuudesta.

HSBC ryvettynyt valtavissa rahanpesuskandaaleissa

HSBC-pankin uusi linjaus kryptovaluutoista on siinä mielessä varsin huvittava, että yksi linjauksen tärkeimmistä pointeista on rahanpesun estäminen. Tästä aihealueesta pankilla itsellään on hyvin paljon kokemusta – se nimittäin jäi kiinni rahanpesusta antaessaan maailman tunnetumpien huumekartellien tallettaa rahaa pankkitileilleen.

Vuonna 2012 julkaistusta raportista kävi ilmi, että pankin asiakkaina olivat muun muassa meksikolainen Sinaloan huumekartelli ja kolumbialainen Norte del valle -kartelli. Kyseessä eivät olleet aivan mitättömät rahat, sillä yhteensä kartelleilla oli HSBC-talletuksia lähes 900 miljoonan dollarin edestä. Raportista kävi myös ilmi, että Yhdysvaltain pankkitoimiluvassa toimiva HSBC otti asiakkaikseen Yhdysvaltain pakotelistalla olevia henkilöitä muun muassa Irakista ja Libyasta.

Rikokset näytettiin toteen, mutta tästä huolimatta pankkia vastaan ei nostettu syytteitä. Myöhemmin Yhdysvaltain edustajainhuoneen työryhmän laatimassa raportissa väitettiin, ettei syytteitä nostettu virkamiesten painostuksesta johtuen. HSBC selvisi tilanteesta maksamalla 1,92 miljardin dollarin sovittelurahan.

Nämä taustat tietäen joku saattaisikin pitää huvittavana, että nimenomaan HSBC on erityisen huolestunut rahanpesusta kryptovaluutoilla.

Photo by Flickr / Håkan Dahlström, Photo by Eftakher Alam on Unsplash, Photo by Mika Baumeister on Unsplash

Kryptohuone ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään kryptovaluuttaa. On suositeltavaa tutustua tarkasti projekteihin aina ennen sijoituspäätöstä ja ottaa itse täysi vastuu sijoituspäätöksestään. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin koko sijoituksen menettämisestä.