Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptohuone voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.
Bitcoinin protokollan mukaan bitcoineja voi olla olemassa vain 21 miljoonaa. Uusien louhittujen bitcoinien määrä puolittuu joka neljäs vuosi ja viimeinen bitcoin louhitaan joskus vuoden 2140 aikoihin.
Mitä tapahtuu, kun kaikki bitcoinit on louhittu? Muuttuuko Bitcoinin toimintaperiaate? Pystyykö Bitcoin yhä siirtämään arvoa ilman keskitettyä tahoa?
Sisällysluettelo
Louhimispalkkiot katoavat
Tulevaisuuden ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa, etenkin kun tulevaisuus on noin 120 vuoden päässä. Bitcoin on ollut olemassa vain 12 vuoden ajan, joten Bitcoinin louhintateknologian ennustaminen 120 vuoden päähän on hieman kuin yrittäisi vuonna 1900 ennustaa vesimyllyteollisuuden tilaa vuonna 2021.
Yhden Bitcoin-lohkon louhintapalkkio on vuonna 2036 enää vain alle yhden bitcoinin arvoinen, joten bitcoinin deflatorisesta tulevaisuudesta voi saada jotain osviittaa jo 15 vuoden päästä.
Bitcoinin toimintaperiaatteen turvaama lohkoketju tulee jatkamaan toimintaansa normaalisti vuoden 2140 jälkeenkin. Ellei Bitcoinin protokollaa muuteta seuraavan 120 vuoden aikana, Bitcoin-verkkoa turvaavat louhijat saavat korvauksensa työstään vuoden 2140 jälkeen ainoastaan keräämiensä bitcoin-transaktioiden välityskustannuksista.
On esitetty, että nämä välityskustannukset eivät olisi tarpeeksi suuria sille, että louhijat tekisivät voittoa. Tämä johtaisi siihen, että louhijoilla ei olisi kannustimia käyttää laskentatehoa Bitcoin-verkon ylläpitämiseen, mikä voisi keskittää verkoston tiettyjen louhijoiden haltuun tehden siitä turvattoman.
Nykyisessä tilanteessa tämä voisi olla realistinen skenaario. On kuitenkin oletettavaa, että Bitcoinin parissa työskentelevät ohjelmistokehittäjät onnistuvat lähitulevaisuudessa kehittämään tehokkaita ratkaisuja Bitcoin-verkon skaalaamiseen lisäten näin bitcoin-transaktioiden määrää.
Salamaverkko
Salamaverkko (Lightning Network) on suosittu Bitcoin-verkon skaalausratkaisu, jossa liikkuu tällä hetkellä noin 23 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä bitcoineja. Salamaverkon avulla bitcoin-maksujen määrää voidaan nopeuttaa ja kasvattaa avaamalla erillisiä “salamakanavia”.
Näissä kanavissa voidaan suorittaa miljoonia tai jopa miljardeja bitcoin-maksuja sekunnissa. Kun maksut on suoritettu salamakanavissa, ne suljetaan ja viedään Bitcoinin lohkoketjuun vahvistettaviksi. Salamaverkko on siis ns. toisen kerroksen ratkaisu Bitcoinin lohkoketjun tehostamiseksi, ja on erityisesti bitcoinia maksutapana tarjoavien kauppiaiden suosiossa.
Bitcoin-louhijat eivät tienaa salamaverkon välityskustannuksia vaan ne menevät niille, jotka reitittävät maksuja salamaverkossa. Kaikki salamaverkossa tapahtuvat maksut tulee kuitenkin lopulta viedä Bitcoinin lohkoketjuun vahvistettaviksi.
Jos salamaverkkoa aletaan käyttää enemmän Bitcoinin varsinaisen lohkoketjun sijaan, niin bitcoin-louhijatkin saisivat siis osansa välityskustannuksista.
Riittävätkö välityskustannukset?
Louhijat tuottavat tällä hetkellä 900 bitcoinia päivässä (louhintapalkkio on 6,25 bitcoinia joka kymmenes minuutti). Vuonna 2036 bitcoineja louhitaan päivässä 56,25 kpl. Riittääkö tämä määrä motivoimaan louhijoita tarjoamaan laskentatehoaan Bitcoin-verkon ylläpitämiseen? Se riippuu bitcoinin markkinahinnasta ja välityskustannusten arvosta.
Salamaverkon suosio kasvattaisi myös Bitcoinin lohkoketjun transaktioiden määrää. Jos päivittäisten Bitcoinin lohkoketjussa vahvistettavien transaktioiden määrä olisi sama kuin päivittäisten Visa-maksujen määrä (noin 150 miljoonaa), välityskustannusten tulisi olla keskimäärin hieman yli 0,2 dollaria, jotta nykyinen päivittäinen louhintapalkkio 900 bitcoinia (tammikuussa 2021 noin 30 miljoonaa dollaria) katettaisiin vain välityskustannuksilla .
150 miljoonaa maksua * 0,2 dollaria = 30 000 000 dollaria
Päivittäinen louhintapalkkio vuonna 2021 = 900 bitcoinia = 30 000 000 dollaria
Vaikka Bitcoinin toimintaperiaatteen muuttaminen kehittäjien konsensuksen turvin onkin näillä näkymin hyvin epätodennäköistä, on teoreettisesti mahdollista että kehittäjät ottaisivat yhteisymmärryksellä Bitcoinin luojan, Satoshi Nakamoton (joka on ollut kadonneena vuodesta 2010 saakka) hallussa olevat miljoona bitcoinia kiertoon lisäten näin bitcoinien tarjonnan yhteensä 22 miljoonaan. Tästä 1 miljoonan “puskurista” maksettaisiin sitten louhijoille osinkoa korvauksena verkoston turvallisuuden ylläpitämisestä.
Katse tulevaisuuteen
Meillä tuskin on tällä hetkellä kovinkaan asiantuntevaa kuvaa siitä, miten Bitcoinin teknologia on kehittynyt vuoteen 2140 mennessä. Ehkä jokainen louhii bitcoineja minimaalisin kustannuksin pienten mikroskooppisten mukana kannettavien sirujen avulla? Tai ehkä Bitcoinin työntodiste on vaihdettu vielä turvallisempaan ja tehokkaampaan konsensusalgoritmiin?
Hintaspekulaatiotkaan eivät ole helppoja. Jos Bitcoinin suosio sensuurin kestävänä vertaisverkkovaluuttana kasvaa kohti vuotta 2140 mentäessä samaan aikaan kun uusien bitcoinien tarjonta katoaa, on tällä nähtävä olevan positiivinen vaikutus bitcoinin arvon kehitykseen.
Bitcoin on deflatorinen valuutta vuonna 2140. Tämä ei ole hyvä ominaisuus vaihdannan välineenä käytettävälle valuutalle, sillä ihmiset eivät halua maksaa arvoaan kasvattavalla valuutalla vaan pitävät sitä mieluummin hallussaan olettaen sen arvon kasvavan yhä enemmän. Ehkä tämä deflatorinen ominaisuus lopulta varmistaa Bitcoinin olemuksen digitaalisena kultana digikäteisen sijaan?
Mitä itse veikkaat? Miltä Bitcoin-verkosto näyttää vuonna 2140? Tällä hetkellä yksi bitcoin on noin 30 000 dollarin arvoinen, mutta mitä veikkaat sen olevan vuonna 2140?
Photo by Dmitry Demidko on Unsplash