nfttaide

NFT (Non-Fungible Token)


Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Kryptohuone voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Kirjainyhdistelmä NFT (Non-Fungible Token) on ollut yhä enemmän esillä lohkoketjuprojekteista puhuttaessa. Mitä NFT tarkoittaa ja mihin niitä käytetään?

Sana “fungible” voi olla monille tuntematon. Paras suomennos sanalle voisi olla “vaihtokelpoinen”. Sanaa käytetään usein valuutan yhteydessä. Jos Pekalla on taskussa 20 euron seteli, niin Katjan lompakossa pitämä 20 euron seteli on täysin samanarvoinen ja vaihtokelpoinen Pekan setelin kanssa. Kullan ja bitcoinin suhteen tilanne on lähes sama.

NFT:t eivät kuitenkaan ole vaihtokelpoisia. Jokaisella NFT:llä on ainutlaatuisia ominaisuuksia, minkä vuoksi niitä ei voi vaihtaa suoraan toiseen NFT:hen. NFT:llä itsellään ei ole arvoa. Se saa arvonsa siitä hyödykkeestä, jota se edustaa.

NFT:t tuovat reaalimaailman hyödykkeitä eri teollisuusaloilta lohkoketjuun. Potentiaalisia käyttökohteita löytyy ainakin peliteollisuudesta, urheilusta, taiteen kentältä, asuntomarkkinoilta ja jopa finanssimaailmasta.

Lohkoketju

NFT:t ymmärtääkseen on hyvä aluksi käsittää miten lohkoketjuteknologia toimii. Lohkoketjuteknologia sai alkunsa vuonna 2008, kun Bitcoin julkaistiin. Teknologia perustuu keskitettyjen hallintojen poistamiseen. Sen sijaan että mikään yksittäinen keskitetty taho hallitsisi verkostoa omalta tietokoneelta tai serveriltä, lohkoketjuteknologiaa käyttävä verkko on hajautettu ja operoi tuhansien ympäri maailmaa sijaitsevien tietokoneiden kautta.

Nämä tietokoneet varmistavat tapahtumia matemaattisesti ja muodostavat konsensuksen tapahtumien oikeellisuudesta ennen kuin ne lisätään lohkoon. Kun lohko on täynnä tapahtumia, ne lisätään lohkoketjuun.

Varmistaessaan tapahtumia tietokoneet käyttävät edellisen varmistetun tapahtuman dataa. Näin kaikki tapahtumat on tiivistetty toisiinsa kryptografisesti vaikeuttaen huomattavasti tietojen muuttamista tai hakkeroimista. Lohkoketjussa sijaitseva tieto on muuttumatonta, ikään kuin kivikirjoitusta.

Bitcoinin lohkoketjussa käyttäjät lähettävät ja vastaanottavat tapahtumia eli vaihtavat keskenään arvoa ilman mitään kolmatta välittäjätahoa.

Ethereum ja älysopimukset

Vitalik Buterin (kuvassa) -niminen ohjelmoija lanseerasi kesällä 2015 Ethereum-verkoston ollessaan tuolloin vain 21-vuotias. Ethereum on hajautettu lohkoketjualusta, jonka päälle kuka tahansa voi luoda hajautettuja sovelluksia (decentralized applications, dApps) tai kryptovaluuttoja.

vitalik buterin

Ethereum oli ensimmäinen älysopimuksia tukeva lohkoketju. Älysopimukset ovat koodinpätkiä, joiden avulla voi siirtää arvoa tiettyjen ehtojen toteutuessa.

Esimerkki: lyöt vetoa ystäväsi kanssa jalkapallo-ottelun lopputuloksesta. Molemmat asettavat sekä panoksensa että tulosveikkauksensa älysopimukseen ja käskevät älysopimuksen hakemaan ottelun päätyttyä lopputuloksen kahdesta eri urheilutulospalvelusta.

Älysopimukset poistavat kolmansien osapuolten, kuten välittäjien tai agenttien tarpeen. Ne ovat myös muuttumattomia ja peruuttamattomia: kun koodi on otettu käyttöön, se toteuttaa itseään tavalla, jolla se on ohjelmoitu toimimaan niin kuin taivaalle laukaistu raketti.

Videopelit

NFT:t käyttävät hyväksi Ethereumia ja muita lohkoketjualustoja. Potentiaalisimpana käyttökohteena pidetään usein videopelimaailmaa. Videopeleissä on ollut jo vuosikymmeniä oma virtuaalitaloutensa: pelaajat voivat pelin sisällä hankkia pelihahmolleen esim. miekkoja, aseita tai muita hyödykkeitä parantaakseen hahmonsa asemaa pelissä.

Monissa peleissä pelaaja saattaa hankkia nämä virtuaaliesineet fiat-rahalla. Entä jos pelaaja kyllästyy peliin, mutta haluaa kuitenkin pitää esineet, joihin on sijoittanut? Tai jos pelin kehittänyt taho ei jostain syystä jatkakaan pelin ylläpitämistä ja vie pelaajien omistamat virtuaaliset esineet mukanaan.

Lohkoketjuteknologia mahdollistaa pelin esineiden muuttamisen NFT:iksi. Näin pelaajat omistavat itse esineensä koko ajan ja voivat halutessaan myydä ne eteenpäin tai vaihtaa ne fiat-rahaksi.

Pelin sisällä voidaan käyttää omaa kryptovaluuttaa, jota menestyvät pelaajat voivat pelatessaan tienata lisää. Näin pelaajat voivat muuttaa rahaksi pelaamiseen käyttämänsä ajan.

Pelin sisäinen kryptoekonomia mahdollistaa myös hajautetun hallinnon järjestämisen: ne pelaajat, jotka omistavat pelin sisäistä valuuttaa, saavat suhteellisen äänestysoikeuden siihen miten peliä kehitetään. Näin pelaajat voivat luoda oman virtuaalimaailmansa.

Urheilu

Väärennetyt otteluliput ja fanitavara ovat ongelmia urheilumaailmassa. Lohkoketjuteknologia voi kuitenkin tuoda tähän apua.

Lipuista voidaan luoda NFT-poletteja muuttumattomaan lohkoketjuun. Vaikka liput ovatkin suurimmaksi osaksi samanlaisia, niistä jokainen on kuitenkin identifioitu tietylle henkilölle ja tietyin tiedoin.

Ammattiurheilijatkin voivat laittaa itsensä lohkoketjuun NFT-poletteina, jolloin näiden polettien arvo voisi määräytyä urheilijoiden ottelu- tai kilpailusuoritusten perusteella. Mitä jos voisit sijoittaa Cristiano Ronaldo -polettiin, jonka arvo vaihtelee Ronaldon peliesitysten mukaan ja jonka pystyt milloin tahansa vaihtamaan euroiksi?

Taide

Lohkoketjuteknologia mahdollistaa alkuperän ja omistamisen varmentamisen. Taiteilijoiden voi olla vaikea pitää tekijänoikeuksistaan huolta digitaalisessa ympäristössä.

Jos taideteoksesta luodaan NFT-poletti, teoksen ostaja voi esittää sitä virtuaalisesti usealla eri alustalla kaikkien teoksen metatietojen tallentuessa lohkoketjuun. Näitä tietoja voivat olla esimerkiksi taiteilijan nimi, työn luomispäivämäärä, aikaisemmat omistajat ja teoksen arvon vaihtelut sen luomishetkestä lähtien.

Taiteilijat saavat näin myös itselleen isomman siivun tekijänoikeuspalkkioista, kun mikään välittäjätaho ei ole vetämässä palkkioitaan välistä. Älysopimukseen voidaan myös esimerkiksi koodata ehto, jonka mukaan taiteilija saa aina osansa kauppahinnasta, jos teosta myydään edelleen mahdollistaen näin taiteilijalle passiivista tuloa.

Identiteetti

Ihmiset eivät ole keskenään vaihtokelpoisia. Kaikilla meillä on omat ainutlaatuiset ominaisuutemme ja meidät voidaan identifioida meihin liitetyn informaation perusteella.

Jos henkilökohtaiset tiedot, kuten esimerkiksi sairaushistoria, koulutus- ja osoitetiedot tai erilaiset todistukset ja sertifikaatit, olisivat lohkoketjussa, pystyisimme paljon paremmin hallitsemaan itse omaa dataamme antamatta sitä potentiaalisesti pahantahtoisten kolmansien osapuolten käsiin.

Asuntomarkkinat ja finanssimaailma

Todennäköisesti NFT-buumi lähtee liikkeelle videopeleistä, sillä peliharrastajat usein omaksuvat uutta teknologiaa keskimääräistä nopeammin. Muiden käyttökohteiden suhteen oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.

Yksi mielenkiintoinen kohde on kiinteistömarkkina. RealT on projekti, joka poletisoi kiinteistömarkkinat lohkoketjuun, niin että kuka tahansa voi hankkia murto-osan kiinteistöistä ja välttyä tavallisesti kiinteistöjen omistamiseen liittyvistä vaivoista ja kustannuksista. Älysopimukset mahdollistavat välittömän maksamisen, joten vuokratuotto voidaan maksaa kiinteistöjen omistajille päivittäin.

kiinteisto

RealT mahdollistaa kiinteistöjen omistuksen suuremmalle määrälle ihmisiä tuomalla ne lohkoketjuun.

Kiinteistömarkkina on hyvä esimerkki markkinasta, joka on historiallisesti kärsinyt likviditeetin puutteesta: kiinteistön myydäkseen omistajan täytyy joko odottaa sopivaa ostajaa tai laskea hintaa nostaakseen kysyntää.  Tähän ongelmaan kiinteistö-NFT:t voivat tuoda helpotusta.

Kun kerran kiinteistöillä on likviditeettiä, niin mikä estäisi niitä tulemasta osaksi hajautettua finanssimaailmaa? Tähänkin ollaan jo ryhdytty, sillä hajautettu lainausalusta Aave ilmoitti elokuussa tekevänsä yhteistyötä RealT:n kanssa tuodakseen asuntolainat lohkoketjuun.

Periaatteessa siis mitä tahansa hyödykettä voidaan käyttää lainan vakuutena, jos siitä tehdään NFT. Oikeastaan pankit ja panttitoimistot ovat tehneet vastaavan kaltaista keskitettyä toimintaa jo ikuisuuden. Lohkoketjuteknologia vain onnistuu skaalaamaan sen huippuunsa tehden siitä hajautetumpaa, tehokkaampaa, globaalimpaa, turvallisempaa ja läpinäkyvämpää sekä minimoimaan tarpeettomien välittäjien keräämät palkkiot.

Artikkelin kuva: Flickr / Techcrunch, Photo by Clément Falize on Unsplash

Kryptohuone ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään kryptovaluuttaa. On suositeltavaa tutustua tarkasti projekteihin aina ennen sijoituspäätöstä ja ottaa itse täysi vastuu sijoituspäätöksestään. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin koko sijoituksen menettämisestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.